Fler bilder

Basrecept Craft

8,5 l ~5,5 vol-%

Basreceptet ger dig 8,5 liter öl med ca 5,5 vol-%. Kolla gärna på filmen som finns med i Craft Brew Kit om du är osäker.

Ingredienser 

  • Valfri ölsats i vår 1,3kg Craft-serie
  • Carbonation Drops

 

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen och/eller maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 8,5 liter och 22°C (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Då man tillverkar i vårt lilla jäskärl behöver det inte röras om. När man brygger med mycket små jäskärl (som kärlet i Craftkitet), kommer rörelserna från jäsningsprocessen att lösa upp och blanda ut extraktet i hela brygden. Det är dessutom bättre för jästens hälsa att man strör ut den i en vätska med låg densitet och låter den återfuktas, vilket är vad som händer då man följer dessa instruktioner.

     
  • Steg 2: Brygg

    Efter 12-24 timmar ser du att jäsningen tagit fart: Lite skum på ytan och brygden är grumlig.
    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen. Tappa ur lite av brygden i mätröret genom kranen och kasta bort det. Tappa ur lite mer, denna gång så mycket att hydrometern kan flyta fritt. Läs av värdet där vätskan skär graderingen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör i detta basrecept bli ca 1006-1010. Det kan variera från brygd till brygd.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs