Fler bilder

Grandfather's Stout

8,5 l ~7,3 vol-%

Den speciella tiden på året får fram en morfar i oss alla. Det är dags för öppen spis, fåtölj, korsord och tofflor. Men mest av allt är det tiden på året för stout: Ett öl så svart som dina fotsulor efter att du har gått en mil till skolan i regnet eller i snöyran. Så bittert som dina tankar om politiker. Och lika starkt som du är envis. Det doftar bättre än morfar, med inslag av kaffe, choklad, och anis. Robust, men med en söt sida bakom det hela. Detta är en stout för kommande generationer.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Winter Dark Ale
  • 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 100g Roasted/Black Malt (1300-1500 EBC) (krossad)
  • 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Svart
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen. 
    Koka upp vätskan.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (Nottingham) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Använd Krausenkragen om möjligt. Denna brygd kan skumma lite grann.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. 

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs