Fler bilder

Spiced Winter Ale

8,5 l ~6,5 vol-%

Värm upp dig på en kall natt med denna speciella brygd! Den perfekta blandningen av kryddor gör detta öl enastående. Vi rekommenderar att du låter detta öl mogna mer än två månader innan du avnjuter, eftersom det bara blir bättre med åldern. Servera i ett tulpanglas och drick något varmare än kylskåpstemperatur.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Winter Dark Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 12g Tettnanger pellets
  • 1 st Kanelstång
  • 1 st Stjärnanis
  • 5 st Kryddpepparkorn (Piment)
  • 5 st Kryddnejlikor
  • 1/4 tsk Mandelextrakt (eller mandelessens)
  • Jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops

Färg: Svart
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 0,5 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (min.2 l).
    Tillsätt humlen och kryddorna (utom mandelextraktet) och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och mandelextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare