Big Beasty Wine
Ett stort och sällsynt öl som inte är så enkelt att lägga tummen på. Det är djärvt och kraftfullt och har en djup bärnstensfärg. Dofterna av mörka frukter, tall och karamell får det att vattnas i munnen. Det må vara starkt, men det mår också bra av att vila. Så göm undan det i källaren ett tag och låt det mogna. Om förhållandena är de rätta, så blir det bättre med åldern, likt ett fint vin. Tålamod är nyckeln här, så var beredd att låta denna stora best vila. Då kommer den att efter några månader träda fram som ett öl med ett stort varmt hjärta och vars vilda sida är tämjd av karamellaktig sötma och ett fräscht beskt avslut.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Tallkåda, Citrus, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 9,2
Färg (EBC): 49
Beska (IBU): 78
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 2 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 100g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
- 1 x 25g Cascade pellets
- 1 x 25g Centennial pellets (eller Nugget)
- jästpåsarna från ölsatserna
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt hälften av bägge humlepåsarna och koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.
Tillsätt bägge ölsatserna i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (bägge påsarna från ölsatserna) över ytan och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.
Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1020-1025.