Bilby Chocolate Porter
Ett öl för Påsken och varför inte varje annan dag för den delen. Denna unikt australiska Porter får det att vattnas i munnen. Ett stort, djärvt öl med allt du behöver för att få dig genom den långa helgen. Drypande av chokladaromer, vilka sömlöst smälter ihop med kaffesmaker och dofter. Det är som att packa upp ett chokladpaket och låta allt smälta i munnen. Tjockt och sött för att balansera det beska avslutet.
Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 130
Beska (IBU): 72
Bryggvolym (liter): 8,5
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Winter Dark Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
- 100g Midnight Wheat Malt (krossad)
- 1 msk Kakaopulver
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 10 minuter.
Stäng av plattan och rör ner kakaopulvret så att det löser sig.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.