Fler bilder

Bitter Sweet Wheat

Likt en solstråle är detta läckra lilla veteöl lika ljust och lätt i glaset som det är på tungan. Den populära Cascade humlen förmedlar sina karakteristiska bittra citrusaromer för att komplettera grapefruktskalet som lagts med. Ölet är som en varm morgonsol. Det startar disigt blekt gyllene då det hälls i glaset. Därefter slås man av en hel fruktskål av aromer: Bananer, kryddor och citrus känns av, innan grapefrukten tar över i smaken. Allt balanserat med inslag av kryddnejlika och banankaka. Slutligen blir du sittande med bittert söta minnen av ett öl som du så gott njutit av.

Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Kryddnejlika
Alkoholhalt (% ABV): 5,3
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 25
Bryggvolym (liter): 10


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
  • 1 x 25g Cascade pellets
  • 1 x 11g Lallemand Belgian Wit Dry Yeast
  • Rivet skal från en grapefrukt
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Riv skalet av en grapefrukt med ett rivjärn. Var noga med att inte få med något av det vita under skalet.
    Koka upp 2 liter vatten i en kastrull och ta därefter kastrullen av plattan.
    Tillsätt det rivna grapefrukstskalet i det heta vattnet och låt badda under lock i 30 minuter.
    Ställ sedan kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 10 liter.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare