Fler bilder

Bock In Black

8,5 l ~7,2 vol-%

Likt de bästa årgångsrockare blir Bock In Black bara bättre med åldern och den blir heller aldrig omodern. Eftersmaken på detta mörka och tunga öl gör dig ’thunderstruck’ och den hänger länge kvar på tungan. Aromerna slår dig likt TNT då de exploderar i en kavalkad av smaker och gör njutningen som ett stort gitarrsolo. Alkoholens ’high voltage’ och de goda smakerna i detta öl spelar dig som ölälskarens ’greatest hits’. Är du redo? For those about to Bock we salute you!
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i September 2017.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Winter Dark Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 1 x 11g Saflager W-34/70 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops

Färg: Brun/Svart
Beska: Medium
Kropp: Medium/Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen och maltextrakten i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (W-34/70 + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    För denna brygd rekommenderar vi att du använder Krausenkrage på jäskärlet.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 13-15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 14 dagar.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare