Fler bilder

Break Time Choc Stout

Då det är dags att ta en paus, ta en choc stout. Denna vilsamma mörka ale ligger djupbrun och läcker under sitt krämigt ljusa skum. Lyft upp benen medan aromerna av choklad, kaffe och kex tar en paus i näsan. Efter den första avkopplande klunken kommer dessa samma smaker att vila på gommen. Innan till slut en avslappnande kolasötma rullar över dig, följd av en mjuk munkänsla som lockande viskar i ditt öra: "Mäh, vi kan ju göra färdigt det där jobbet imorgon istället."

Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Söt, Choklad
Alkoholhalt (% ABV): 6,6
Färg (EBC): 69
Beska (IBU): 45
Bryggvolym (liter): 8,5


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
  • 100g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
  • 100g Victory Malt 55 EBC (krossad) - (eller Biscuit eller Munich)
  • 150g Kakaospån
  • 1 x 15g Coopers English Ale Yeast (eller 1x SafAle S-04)
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 4 l) till 65-75°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.

    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.

    Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 8,5 liter och 18-20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt kakaospånen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare