California Dreaming XPA
Ahhh, tanken om en god öl på andra sidan Atlanten. Det får dig att drömma om soliga Kalifornien och om denna lika soliga XPA. Den är gyllengul som en västkustgryning och lägger sig stillsamt under ett drömaktigt vitt skum. Därefter svävar en sval tropisk atmosfär in med aromer av mango och ananas, strax innan Kaliforniens apelsinlundar, passionsfruktsrankor och tallskogar häller sig över smaklökarna. Allt för att leverera en luftig, uppfriskande ale som smidigt avrundas med en mild och avslappnad beska.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig
Alkoholhalt (% ABV): 5,8
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 30
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 250g Carapils Malt 2,5-6,5 EBC (krossad)
- 2 x 25g Sequoia pellets
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt ena påsen humle. Låt dra under lock i 20 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter.
Strö torrjästen (jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1015.