Fler bilder

Campfire Smoked Amber Ale

Det är dags att sitta vid brasan och koppla av med en alldeles egen värmande Amber Ale. Det ligger rubinbrunt i glaset, under ett lent skum. Man förnimmar dofter av kryddnejlika och en svag rökighet (från ölet, inte från brasan) och en antydan till citrus. Smaken är först söt, med ett sniff av lite mer rök från malten. Det avtar sedan som en lägereld, med en finish som är fast och lugnande bitter.

Öltyp: Ale, Amber
Profil: Maltig, Citrus, Estrig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,9
Färg (EBC): 49
Beska (IBU): 42
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
  • 40g Simpsons Medium Peated Distilling Malt (krossad) (alt. 50g Light Peated Whisky Malt)
  • 1 x 15g Coopers English Ale Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 5dl vatten till 70°C i en liten kastrull (ca 1-2 l).
    Tillsätt de krossade maltkornen (i en silduk eller kokpåse) och låt dra under lock i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 9 liter.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 5-10 dagar.
    Efter att den synliga jäsningen avtagit, vänta ännu 2 dagar innan du fortsätter.
    Mät sedan densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare