Fler bilder

Code Breaker IPA

Det är ingen hemlighet ... denna IPA är en nötknäckare. Men du behöver ingen kodbrytarmaskin för att dechiffrera receptet. Det första tecknet på att du har knäckt koden är är den blekt bänstensgula färgen under ett diskret vitt skum. Långsamt avslöjas en sammansvärjning av ljusa vindruvor och bär. Tropisk frukt och melon tipsar dig om smakerna som härnäst ska komma fram ur dunklet. Till slut uppdagas ett fast beskt avslut. Och namnet på denna kodbrytare? En av ledtrådarna är nyckeln till det hela. Nämligen Australiens egna humle: Enigma.

Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,2
Färg (EBC): 21
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
  • 100g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 2 x 25g Enigma pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt 12,5 gram humle (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra under lock i 20 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Vänta ytterligare 3 dagar och mät därefter densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1009-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare