Fler bilder

Flashback West Coast IPA

Alley-oop! Detta snygga retro-Ale är inspirerat av de historiska skateboard-gatorna i San Diego. Det djupt gyllenfärgade IPA-ölet faller i glaset som en kalifornisk solstråle och lägger sig under ett däck av gräddigt skum. Passionsfrukt, grapefrukt och tallkåda svävar i nosen innan smaken av söt malt och kola känns i gommen. Alltsammans rundas av till en ren, stark och besk eftersmak.

Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Tallkåda, Citrus, Fruktig, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6
Färg (EBC): 14
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 8,5


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer NorthWest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 25g Centennial pellets
  • 1 x 25g Simcoe pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast (eller 1x SafAle US-05)
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l).
    Ta kastrullen av plattan. Tillsätt en halv påse Centennial humle och låt dra under lock i 15 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (specialjästen ) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare