Gingerbread Ale
Denna kryddiga ale är definitivt värd att jaga. Men man behöver ändå inte vara listig som en räv för att njuta av detta festliga öl. Detta recept innehåller vår ölsats Golden Ale och färgen i glaset är mycket riktigt gyllene, som gömmer sig under en tjock skumkrona.
Ingefära-aromer och dofter av apelsinskal hoppar ur glaset. I munnen värmer ingefäran med antydan av kryddnejlika, tillsammans med läcker sötma från den tyska specialmalten. Alltsammans avslutas med en smidig bitter finish.
Öltyp: Ale
Profil: Maltig, Kryddig, Kryddnejlika, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 4,8
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 28
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 100g Caramunich I Malt 100 EBC (krossad)
- 20g Karamelliserad ingefära (eller 10g riven färsk ingefära)
- 1/2 tsk Kanelpulver
- 1 x 11g SafAle S-04 Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Hacka upp den kristalliserade ingefäran i små 5 mm bitar (eller riv den färska ingefäran).
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och tillsätt kanelpulvret. Koka i 5 minuter.
Tillsätt ingefäran och ta kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.