Great Lakes IPA
Inspirerat av ett land där folket är lika avslappnat och lugnt som de trädkantade sjöarna de kallar sitt hem. Denna äventyrliga IPA har alla de kännetecken som definierar Amerikas nordliga delar. Det finns doft av färsk furu och en antydan till grapefrukt. Alltsammans uppbackade av en söt maltig stam och en skarp beska, tack vare humlen. En perfekt, medelfyllig Ale som får en att falla pladask för craftbryggning.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Blommig, Citrus, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,6
Färg (EBC): 13
Beska (IBU): 55
Bryggvolym (liter): 8,5
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 100g Crystal Malt (krossad)
- 2 x 25-28g Centennial pellets (eller t.ex. Chinook)
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Häll i 7 dl nykokat (hett) vatten och 3 dl kallt vatten.
Tillsätt de krossade maltkornen och låt dra under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta genast kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt bägge humlepåsarna i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från ungefär dag 9, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.