Fler bilder

Heart and Solstice Black IPA

Det var en mörk och stormig natt. Månen stod högt. Vintersolståndet lämnade inget tvivel: Det var dags för en ny brygd. Och här är den. Ett öl svart som natten, men förutspående varmare dagar. Denna hjärtliga "svarta" IPA är faktiskt mörkt rubinbrun under ett tjockt solbränt skum. Det finns inslag av kaffe, citrus och mörka frukter som frestar näsan. Sedan avslöjas smaker av citrus och kola med rostat socker. Slutligen sägs det godnatt i och med en sträng beska som balanseras av en subtil sötma från den mörka karamell-/kristallmalten.

Öltyp: IPA, Dark
Profil: Humlad, Citrus, Kaffe, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,2
Färg (EBC): 50
Beska (IBU): 55
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
  • 100g Cara/Crystal Malt 300 EBC (krossad)
  • 100g Carafa I Malt (krossad)
  • 1 x 25g Simcoe pellets
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter. Ta därefter kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter.
    Strö torrjästen (jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-23°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (när jäsningen börjat avta), tillsätt humlen i jäskärlet (vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.).
    Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1011-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare