Fler bilder

Kaleidoscope Ruby Red IPA

Bling zing kaboom! Denna livfulla IPA är en explosion för sinnena. Först möts ögat ett juvelskrin med röda rubiner i glaset. Sedan dras skimrande dofter av kola, citrus och tall över näsan. Sedan, övertäckande det bländande spektrat från söt malt till bitter humle, sprider sig ett montage av smaker över gommen. Karamell och choklad lyser mot bakgrunden från humlens mosaik av glittrande grapefrukt och glimrande tall. Slutligen knyts allt ihop till en fast bitter finish.

Öltyp: Amber
Profil: Maltig, Rostad, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6
Färg (EBC): 50
Beska (IBU): 40
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
  • 100g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Centennial pellets
  • 1 x 25g Mosaic pellets
  • 1 x 15g Coopers English Ale Yeast (eller 1x SafAle S-04)
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt bägge humlesorterna i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare