Fler bilder

Lime Milkshake IPA

Denna milkshake lockar fram alla bryggare. Och de konstaterar att nog är den besk och fast alltid. Och tammetusan har den ju också vanilj och lime. Lite grumlig till utseendet och med ett fast, gräddigt skum. Denna IPA bjuder in dig, redan innan du tagit en slurk. Klara limearomer, passionsfrukt och vanilj. Allt dansar ut ur glaset för att avslöja en gnutta av vad som komma skall. Hugg i! Laktosen ger en söt ryggrad, som citrusen och vaniljen kan slingra sig runt. Avslutet är krispigt, fräscht och läckert beskt.

Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6
Färg (EBC): 12
Beska (IBU): 45
Bryggvolym (liter): 10

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 250g Laktos
  • 2 x 25g Citra pellets
  • Saft och rivet skal från en limefrukt
  • 1 tsk Vaniljessens
  • 1 x 11g SafAle S-04 Dry Yeast
  • Carbonation Drops
  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten tillsammans med en påse (250g) Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l).
    Ta kastrullen av plattan och rör ner laktosen, samt saften och det rivna skalet från limefrukten. Rör om grundligt, så att laktosen löses upp.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och resten av maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 8 liter.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 10 liter och 18°C.
    Strö torrjästen (S-04) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen och vaniljessensen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare