Midnight Melba Black IPA
Under en spöklik midnattsmåne är det något mörkt på gång. Men frukta icke, det är inget spöklikt med denna mystiska, Black IPA, nästan kolsvart till färgen. Genom det krämiga ljusbruna skummet stiger en doft av tropisk frukt och citrus från Melba-humlen, medan en snutt kaffe smyger sig in från skuggorna. Från glasets kusliga djup känner du en sötma på gommen när Ambermalten tyst ger plats för inslag av grapefrukt och kaffe. Slutligen verkar en len och besk eftersmak dyka upp som från ingenstans.
Öltyp: Ale, IPA, Dark
Profil: Maltig, Humlad, Citrus, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,2
Färg (EBC): 72
Beska (IBU): 42
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 100g Midnight/Roasted Wheat Malt 900-1200 EBC (krossad)
- 2 x 25g Melba pellets
- 1 x 15g Coopers American Ale Yeast (eller 1x SafAle US-05)
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt en påse (25g) humle (gärna i en silduk/kokpåse).
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 9 liter och 17°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.