Mudlust Brown Ale
8,5 l ~6,6 vol-%
Det är dags att sluta låta som en fläskkotlett och i stället dyka med trynet före i det fruktiga tråg med unika smaker som kallas Mudlust Brown Ale. Denna brygd ger så mycket habegär att du kommer att kämpa mot lusten att sluka allt. Med övertoner av söta kex, karamell- och chokladmalt, formligen sväller detta öl med karaktärer som är typiska för alla stora Ales från ”moderlandet”. Ett rikt chokladartat öl som kommer att föra dig till scener av dimmiga morgnar och sprakande eldstäder med sina mogna och distinkta smaker. Du kommer att vara glad som en gris i lera.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Augusti 2017.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Churchills Nut Brown Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
- 100g Cara/Crystal Malt (300 EBC) (krossad)
- 1 x 11g Lallemand London ESB Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Brun
Beska: Medium
Kropp: Medium/Tung
-
Steg 1: Blanda
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter.
Strö torrjästen (London ESB + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
För denna brygd rekommenderar vi att du använder Krausenkrage på jäskärlet.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.