Out Of The Dark Saison
En klunk av detta öl och du är övertygad om att den verkligen tar en ut ur mörkret. Från det dunkla djupet i ett nyhällt glas och upp genom ett solbränt skum framträder de stormiga dofterna av svart kaffe, choklad och en aning peppar. De förebådar liknande smaker av espresso, kryddnejlika och choklad.. Men sedan, ut ur mörkret, framträder det ljusare fruktiga toner, när detta upplyftande öl avslutas i en kaskad av sol och uppfriskande torrhet. Om du är ute efter mer komplex kryddnejlika och kryddkaraktär, låt då ölet jäsa i den varmare änden av temperaturskalan. Be-134-jästen går gladeligen ända upp till 28°C.
Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kryddig, Estrig, Kaffe, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,8
Färg (EBC): 55
Beska (IBU): 25
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
- 100g Carafa type lll Malt 1300-1500 EBC (krossad)
- 1 × 11,5g Safale BE-134 Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-28°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.