Fler bilder

Periscope Baltic Porter

Här sätter nordeuropas svar på en Imperial Stout upp sitt periskop. Men med texten "Lager" på barlasttankarna. På ytan ser den ut som en vanlig Porter, men går man djupare, så märker man att den är bryggd med lagerjäst i lagertemperatur. Det går inte att dölja att det är fråga om ett stort öl som inte hemlighåller sin komplexa maltkaraktär som tornar över en krispig lager-bas. Svart-svart i glaset och med aromer av kaffe kola och stenfrukter. Och söta smaker av choklad och torkade frukter. Detta är ett öl som inte bör stävas i full fart, utan låt det istället ligga still på djupet, för att efter ett halvår eller så dyka upp igen och öppna luckan.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.

Öltyp: Dark, Lager
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 7,2
Färg (EBC): 72
Beska (IBU): 40
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
  • 100g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
  • 100g Carafa type lll Malt 1300-1500 EBC (krossad)
  • 200g Farinsocker
  • 1 x 25g East Kent Goldings pellets
  • 1 x 15g Coopers German Lager Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan.
    Ta kastrullen av plattan och rör ner maltextraktpåsens innehåll samt farinsockret.
    Koka upp vätskan igen och tillsätt humlen. Låt koka i 15 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare