Pineapple IPA
8,5 l ~7,2 vol-%
Det här är ett öl för lata eftermiddagar, liggande i hängmattan, stressande över absolut ingenting. Det här är ölet för solkräm, strandbollar och reggaelåtar. Svep en flaska och låt aromerna av ananas svepa dig till palmklädda öar i solens land. Men förvänta dig inga tropiska knip från detta öl. Den tillsatta ananasjuicen ger bara stöd åt de karakteristiska ananasegenskaperna hos de valda humlesorterna, vilkas stadiga beska balanserar maltens tunga sötma.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
- 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 1 x 25-28g Citra pellets
- 1 x 25-28g Vic Secret eller Galaxy pellets
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
- 1 liter ananasjuice (valfritt tillägg, ej nödvändigt)
Färg: Ljus Gyllene
Beska: Hög
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 3 liter vatten tillsammans med 250g Malt Extract Pale i en kastrull (min. 4 l).
Tillsätt en halv påse Vic Secret humle, ta kastrullen av plattan och låt stå under lock i 10 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och den andra påsen maltextrakt i jäskärlet.
Om du valt att tillsätta 1 liter ananasjuice, så kan du göra det nu.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
Ungefär vid dag 10 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen (1+1/2 påse) i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 12, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.