Fler bilder

Red Eye IPA

8,5 l ~7,5 vol-%

Kom in alla syndare. Det här är ett öl för dem som smuttar med självaste djävulen. En åtråvärd brygd, full av aromer av gapefrukt, citron och apelsin, mycket tack vare humlesorterna i ölet. Frestande söt karamell balanserar den djärva beskan. En ond, väl avrundad brygd som tar den förlorade själen av Diablo IPA. Dess kopparröda nyans lånar från flammorna i infernot. Men detta smidiga och lättavnjutna öl är sist och slutligen inte alls så helvetiskt - I själva verket är det rent himmelskt!
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i December 2017.
 

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Diablo IPA
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 25-28g Amarillo pellets
  • 1 x 25-28g Summit pellets (eller Simcoe)
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Djup Koppar
Beska: Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med Malt Extract Smooth i en stor kastrull (min. 4 l).
    Tillsätt hälften av bägge humlepåsarna och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och det andra maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (eller när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare