School Of Hops - Bravo
8,5 l ~6,5 vol-%
Rasten är över... Lyckligtvis har vi denna lektion för att hålla dig kvar vid sinnet. Välkommen till vår första lektion i en serie som ska ta dig runt i en stor värld av humle. Många bryggare påstår sig ha stor kunskap om denna ölets magiska ingrediens. Men dessa lektioner kommer nog att skilja agnarna från vetet.
Bravo, som är den första humlen i vår serie, är ironiskt nog en Super-Alpha sort. Den fungerar utmärkt som bitterhumle. Och då den tilläggs sent, presenterar den söta, blommiga aromer. I det guldfärgade Ale-ölet i receptet nedan, bör du iaktta hur Bravo tar fram inslag av apelsin och vanilj, tillsammans med en stark, men inte oöverkomlig beska.
Plugga på, elever!
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Mars 2017.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 2 x 250g Mr Beer malt extract - Pale
- 2 x 25g Bravo Pellets
- 1 x 11,5g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 1,5 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l).
Tillsätt en halv påse (ca 13g) Bravo humle och koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt andra halva påsen Bravo humle, sätt på locket och låt dra i ytterligare 30 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-12 dagar.
Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt den andra påsen Bravo humle i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.