Fler bilder

Styrian Dragon Pale Ale

Inflygande från de mystiska bergen i Slovenien (nationen som gav oss humlen Styrian Dragon) kommer denna Pale Ale att utmana dig utan att ändå få dig att blåsa eld. I själva verket är detta odjur anmärkningsvärt lätt att närma sig. Aromer av passionsfrukt, äppel, grapefrukt och citron träffar näsborrarna först. Detta påföljs av smaker från mer humledriven citrus, örter och till sist en fräscht bitter finish.


Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Maltig, Humlad, Örtig, Citrus, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 16
Beska (IBU): 57
Bryggvolym (liter): 8,5


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer NorthWest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 2 x 25g Styrian Dragon pellets
  • 1 x 11g SafAle US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l).
    Ta kastrullen av plattan. Tillsätt en halv påse (ca 12,5g) humle och låt dra under lock i 15 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare