Fler bilder

Sweet Nectar Kölsch

Honung! Denna otroligt läckra Kölsch är som ren nektar. Blekt honungsgul under en vit skumkrona. Antydningar av citrus och örter börjar surra kring näsan. Först är det lite sött, medan de subtila smakerna av krydda, blommor, apelsinblomma och trädgårdsörter drar över gommen. Det egentliga gaddstinget kommer från din favorit lokala honung. Allt för att leverera ett bi-drag till en skarp torr finish som får dig att invänta nästa tillfredsställande slurk.


Öltyp: Ale
Profil: Blommig, Örtig, Citrus, Kryddig, Estrig, Söt, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,1
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 26
Bryggvolym (liter): 10


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
  • 250g Honung
  • 1 x 25g Aramis pellets
  • 1 x 11g Lallemand Köln Kölsch Dry Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen och honungen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 5 liter.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 10 liter och 18°C.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare