Fler bilder

The Golden One Pale

8,5 l ~6,5 vol-%

Det finns guld i denna ale. Ett öl där stora malt- och humlesmaker ligger i perfekt balans. Ett ljust öl värt sin vikt i guld. El Dorado -humlen ger aromer av stenfrukter, päron och vattenmelon, mogna tropiska smaker och en magnifik bitter finish. En söt, mjukt fyllig maltighet, med en färg likt 24 karats guld fulländar din upplevelse. Det här är legendariska grejer. Men till skillnad från det mytiska El Dorado är det här ölet livslevande äkta och till råga på allt mycket enklare att hitta.

Öltyp: Ale, Pale Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Citrus, Fruktig
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 15
Beska (IBU): 50
Bryggvolym (liter): 8,5

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 2 x 25g El Dorado pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops
  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 1 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~2 l). Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt en påse (25g) El Dorado humle och låt dra under lock i 10 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 12, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare