Venom Robust Porter
8,5 l ~7,3 vol-%
Ett utsökt giftermål. En starkare, mer rostad version av en vanlig Porter. Denna potenta giftdroppe innehåller det bett du vill ha från ett rikt mörkt öl. De dödliga smakerna och aromerna av kaffe och choklad balanseras av en karamellartad sötma som värmer dig ända in i märgen. Detta gör den till ett perfekt motgift mot onda nätter. Om du bara har möjlighet, låt den här Portern sitta en stund och mogna, för att uppleva smakerna som utvecklas med tiden.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
- 100g Crystal/Caramel Malt 300 EBC (krossad)
- 100g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Mörkbrun/Svart
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextrakten i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.