Wireless Brown Ale
Hej groovers, redo för ett hip Brown Ale att toppa listorna? Detta fantastiska lilla nummer kommer att få dig att hoppa och twista där det ligger mörkt bärnstensbrunt i glaset, täckt av ett mjukt solbränt skum. Choklad-, kola- och tallaromer sjunger sina melodier, följda av HiFi-smaker av mer choklad, kola och denna gång citrus. Cascade och Centennial humle och chokladmalt vrider upp volymen innan allt dalar av till en fin, besk finish.
Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Humlad, Tallkåda, Citrus, Choklad
Alkoholhalt (% ABV): 6
Färg (EBC): 35
Beska (IBU): 56
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 100g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
- 1 x 25g Cascade pellets
- 1 x 25g Centennial pellets
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt Cascade humlen (gärna i en silduk/kokpåse).
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 6 liter. Rör om.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 9 liter och 18-20°C. Rör om.
Strö torrjästen (jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.