Wort Hog American Pale Ale
Detta vårtsvin är bara stil. En uppfriskande American Pale Ale. Bärnstensfärgad, toppad av en vit skumkrona. Citrusaromer svävar in i trynet, tätt följda av fräscha talldofter. Citrusen fortsätter ända in på smaklökarna och alltsammans avslutas av en söt maltsmak som balanserar bitterheten.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Tallkåda, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,7
Färg (EBC): 16
Beska (IBU): 51
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer NorthWest Pale Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 100g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
- 1 x 25g Amarillo pellets
- 1 x 25g Centennial pellets
- 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 7 dl vatten i en kastrull. Ta kastrullen av plattan och tillsätt 3 dl kranvatten.
Tillsätt de krossade maltkornen (i en silpåse) och låt dra under lock i 30 minuter.
Lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt bägge humlesorterna i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 11, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1011-1015.