Fler bilder

Wort Hog American Pale Ale

Detta vårtsvin är bara stil. En uppfriskande American Pale Ale. Bärnstensfärgad, toppad av en vit skumkrona. Citrusaromer svävar in i trynet, tätt följda av fräscha talldofter. Citrusen fortsätter ända in på smaklökarna och alltsammans avslutas av en söt maltsmak som balanserar bitterheten.


Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Tallkåda, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,7
Färg (EBC): 16
Beska (IBU): 51
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer NorthWest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 100g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Amarillo pellets
  • 1 x 25g Centennial pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 7 dl vatten i en kastrull. Ta kastrullen av plattan och tillsätt 3 dl kranvatten.
    Tillsätt de krossade maltkornen (i en silpåse) och låt dra under lock i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt bägge humlesorterna i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 11, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1011-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare