Yellowfin IPA
8,5 l ~6,5 vol-%
Yellowfin = Gulfenad Tonfisk. En art som fångas bl.a. längs den australiska kusten.
Denna fisketurs största fångst får dig att nappa vid första klunken. De valda humlesorterna är stora fiskar i humlevärlden. Det är de som ger många av våra favoritöl sitt karakteristiska bett. Malten i detta öl ger plats åt humlens furu- och fruktarom, medan alltsammans sömlöst vävs ihop med en fin citrusarom. Ljust gyllene i färg, med medelstor kropp och fast beska. Du kommer att se till att denna Gulfening inte är just den som lyckas slinka undan.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 1 x 25-28g Amarillo pellets
- 1 x 25-28g Summit pellets (eller Simcoe)
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Ljus Gyllene
Beska: Hög
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 3 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l). Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt en halv påse (12-14g) var av de bägge humlesorterna och låt dra under lock i 15 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.