Fler bilder

Yellowfin IPA

8,5 l ~6,5 vol-%

Yellowfin = Gulfenad Tonfisk. En art som fångas bl.a. längs den australiska kusten.

Denna fisketurs största fångst får dig att nappa vid första klunken. De valda humlesorterna är stora fiskar i humlevärlden. Det är de som ger många av våra favoritöl sitt karakteristiska bett. Malten i detta öl ger plats åt humlens furu- och fruktarom, medan alltsammans sömlöst vävs ihop med en fin citrusarom. Ljust gyllene i färg, med medelstor kropp och fast beska. Du kommer att se till att denna Gulfening inte är just den som lyckas slinka undan.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 25-28g Amarillo pellets
  • 1 x 25-28g Summit pellets (eller Simcoe)
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Ljus Gyllene
Beska: Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l). Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt en halv påse (12-14g) var av de bägge humlesorterna och låt dra under lock i 15 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare