Fler bilder

Zaphod's IPA

Lifta en tur med förmodligen ett av de finaste ölen i hela galaxen. Mörkare än det mörkaste svarta hålet. Zaphods IPA är en interstellär fusion av humle och vetemalt. Detta är ett öl som ger djärva, rostade, söta maltsmaker under dofter av passionsfrukt, stenfrukt, rostad kakao och inte minst 42. Alltsammans återfört till jorden med en fast beska. DON'T PANIC! (med stora, vänliga bokstäver)



Öltyp: IPA, Dark
Profil: Maltig, Fruktig, Kaffe, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 7,3
Färg (EBC): 35
Beska (IBU): 80
Bryggvolym (liter): 8,5

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Diablo IPA
  • 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 100g Chocolate Wheat Malt (900-1200 EBC) (krossad
  • 2 x 25g Galaxy pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops
  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan.
    Tillsätt den ena humlepåsen och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1009-1013.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare