Zombie Pale Ale
En apokalyptisk Pale Ale som gör dig redo att slåss med zombier (om den dagen någonsin skulle komma). En fläkt av tallskog flyter upp ur ett kusligt dimmigt glas. Alltmedan citrusnoter avleder din uppmärksamhet. Smygande upp bakom dem kommer inslag av apelsin och citronskal, vilka handfast griper dig om tungan. Är det en antydan till bröd och kex som du också känner vid det här laget? Känner du sedan något smått jordnära kommande från djupet av denna maltiga Ale? Hur kommer det hela att sluta? Jo, det slutar med en renande beska och en tillfredsställelse som gör dig glad att vara vid liv.
Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Maltig, Humlad, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,9
Färg (EBC): 16
Beska (IBU): 69
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 100g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
- 2 x 25g Citra pellets
- 1 x 15g Coopers English Ale Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt en halv påse humle och koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt andra halva påsen humle.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1012-1016.