Fler bilder

Shiner

8,5 l ~7,2 vol-%

Uttrycket "shiner" betyder "ett svart öga". Det enda svarta öga du behöver bekymra dig om är denna svarta IPA som delar ut en vänsterkrok av choklad, passionsfrukt och stenfrukter. Fylliga smaker av rostad malt och kaffe med ett rejält beskt avslut. Blir den här tungviktaren på 7,2% din nya sparrningspartner? Kanske dags att snöra på sig boxarhandskarna...

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Diablo IPA
  • 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
  • 1 x 25-28g Galaxy pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Svart
Beska: Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 1 liter vatten tillsammans med 250g Malt Extract Robust i en kastrull.
    Tillsätt 1/3 av Galaxy humlen och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och resten av maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare