Fler bilder

Wicked Winter Warmer

8,5 l ~6,5 vol-%

Mörka rostade maltkaraktärer tar här ledningen och balanseras av djup underliggande beska. Munkänslan är generös men inte överdriven, med tillräcklig kropp som står pall för den extra spritessensen. Rom-essensen spelar den sista tonen i den här kompositionen och bidrar med en fin avrundning av smaker och jagar iväg allt vad köldskador heter. Ett smakfullt sätt att värma sig en kall vinterdag... eller när som helst!
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Juni 2015.

Not: Receptet innehåller spritessens. Tillsätt 1/2 tsk essens i varje flaska vid buteljeringen (den åker i samtidigt med Carbonation Drops).

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Winter Dark Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 1 liten flaska Mörk Rom spritessens (tillsätt 1/2 tsk i varje flaska vid buteljeringen)
  • Jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops

Färg: Koppar/Brun
Beska: Låg/Medium
Kropp: Medium/Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare