Fler bilder

Lawnmower Lager

(Gräsklipparlager)

25 liter ca 3,2% ABV

Här är ett enkelt recept som passar den bryggare som vill brygga ett öl som inte är så alkoholstarkt men ändå har bra skumstabilitet och kropp. Tänk dig att du klippt hela gräsmattan en varm sommardag och du är galet sugen på en iskall öl som du bara häver i dig - då passar det här ölet perfekt.
Detta är ingredienserna som följer med DIY Brew Kit -bryggpaketet. Har du skaffat ett sådant, kan du följa detta recept.
Sänker du vätskevolymen till 23 liter blir alkoholstyrkan ca 3,7% och smaken givetvis lite stadigare.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Coopers Lager
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 1
  • Carbonation drops

Färg: Halm
Beska: Medium/Låg 
Kropp: Lätt

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen och Brew Enhancer 1 och 3 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 25 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21-27°C som möjligt. Hellre 21°C än 27°C.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

     
  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare