Robo Choc Porter
23 l ~5,7 vol-%
Bryggarna från världens alla hörn som samlas i Coopers forum experimenterar gärna och mycket. Några äventyrslystna bryggare har använt Coopers English Bitter som bas och med stor framgång bryggt en robust porter, som går att njuta både ung och vällagrad.
Coopers receptmakare var inte sena att haka på, så här är deras variant av en porter kallad Robo Choc. Ryggraden i detta recept, English Bitter och Malt Extract Amber, är visserligen redan mycket smakrika men det är trion av specialmalt som verkligen lägger ribban. Dark Crystal malt, chokladmalt och rostad malt bidrar med karaktärer av rostat kaffe, knäck och choklad, medan aromhumlen Styrian Golding (som finns i ölsatsen English Bitter) ger en subtil touch av marmelad.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. English Bitter
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 300g Cara/Crystal Malt (300 EBC) (krossad)
- 200g Chocolate Malt (800-1000 EBC) (krossad)
- 100g Roasted/Black Malt (1300-1500 EBC) (krossad)
- 250g Vitt socker
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Brun
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2,5 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och sockret i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 20°C. Rör om.
Strö torrjästen (Nottingham) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.
Ingredienser som behövs
-
Int. English Bitter 1,7kg
Förflyttar dig i tid och rum
Int. English Bitter 1,7kg 175,00 kr -
TC Malt Extract Amber 1,5kg
Ohumlat maltextrakt 1,5kg
TC Malt Extract Amber 1,5kg 139,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Nottingham Ale Yeast, Lallemand
Alejäst av engelsk typ
Nottingham Ale Yeast, Lallemand 44,00 kr