Smooth Bockenator
23 l ~7,6 vol-%
Smooth Bockenator kommer från framtiden för att fylla nutiden med detta maltdrivna veteöl. Genom att kombinera de bästa smakerna från en Dunkelweizen med den rika styrka och kropp av en Bock, är detta det perfekta valet för att terminera din törst. Även om den är nästan lika tung i kropp som en annan berömd Terminator, är denna Weizenbock dock mycket mer medveten om dina sinnen och erbjuder inslag av banan och choklad, med en söt varm finish. Säg hasta la vista till vad än du dricker just nu och säg hola till ze Bockenator.
Noter:
Vi rekommenderar att använda Krausenkragen med denna brygd.
Om du vill lagra flaskorna en längre tid (flera månader), använd bara halva mängden Carbonation Drops.
Om du vill servera ölet med ”hefe” (jäst) så kan du röra om flaskorna lite innan du häller på glas.
Ingredienser
- 2 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Wheat
- 200g Cara/Crystal Wheat Malt (110-140 EBC) (krossad)
- 100g Roasted/Chocolate Wheat Malt (900-1200 EBC) (krossad)
- 2 x 11g Lallemand Munich Dry Yeast + jästen från ölsatserna
- Carbonation Drops
Färg: Koppar/Brun
Beska: Låg/Medium
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatserna i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C. Rör om.
Strö torrjästen (Munich + jästen från ölsatserna) över ytan i jäskärlet och sätt på Krausenkragen och locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 22-24°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1014-1018.