Fler bilder

Steam Beer

23 l ~4,6 vol-%

"Steam Beer" eller Californian Common Beer (BJCP style 7B) har sitt ursprung i USA. Det är allmänt känt som "en lager som jäst varmt", med balanserade humle- och maltaromer, fylliga maltiga smaker och en tydlig beska.
Steam beer är en öltyp som ligger mycket väl inom räckhåll för hembryggare, vilka ofta kan kontrollera temperaturen i spannet mellan 18-22°C. Sekundärjäsningen i flaska passar också stilen bra.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Efterjäsningen på flaska kan ta en eller två veckor längre än normalt.
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Coopers Real Ale
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 100g Cara/Crystal Malt (300 EBC) (krossad)
  • 1 x 25-28g US Northern Brewer pellets
  • 2 x 11g Lagerjäst (exempelvis S-23 eller W-34/70)
  • Carbonation Drops


Färg
: Gyllene
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium
OG: 1.038

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan tillsammans med 250g Light Dry Malt.
    Tillsätt 1 påse (25-28g) Northern Brewer humle och koka i 10 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter.

    Tillsätt resten av Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Sila ner den kokta humlevätskan i jäskärlet.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (bägge lagerjästpåsarna) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs