Trappist Coaster Belgian IPA
23 l ~6,4 vol-%
Australiensarna är kända för att surfa över havsvågorna. Likt den perfekta vågen, händer ett gott öl bara när alla ingredienser är precis lagom. Med disciplinen hos en belgisk munk och den chillade karaktären av en västkustsurfare, har Trappist Coaster alla element för en smidig IPA. Användningen av belgisk jäst lägger ett extra lager av frukt och kryddor, med tropiska toner och en antydan av kryddnejlika blandade med citrusdofter. En hartsig och bitter yta skär genom denna bouquet, resulterande i en disciplinerad IPA. Allt som återstår är att luta sig tillbaka, gå med strömmen och smutta på ett öl lika gyllene som surfarens hår.
Detta recept var Månadens Receptpaket i December 2016.
Ingredienser
- 1 x 1.7kg TC Preacher's Hefe Wheat
- 1 x 1.7kg Int. Canadian Blonde
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 1 x 25-28g Nelson Sauvin pellets
- 1 x 25-28g Bravo pellets
- 2 x 25-28g Cascade pellets (eller Calypso)
- 1 x 11g Lallemand Abbaye Belgian Dry Yeast
- Coopers Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Hög
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 4 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (helst 8 liter).
Tillsätt Nelson Sauvin -humlen och koka i 10 minuter.
Tillsätt Bravohumlen och koka i ytterligare 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.
Tillsätt ölsatserna i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter och rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C.
Strö torrjästen (Abbaye) över ytan och sätt på locket. Spara jästpåsarna från ölsatserna i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.
Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan totalt ta c:a 2 veckor.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Vid dag 7, tillsätt Calypsohumlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.