Turncoat IPL
8,5 l ~6,5 vol-%
IPL - vad är det för öl? Tänk dig att du tar en IPA:s alla humlestinna godsaker och mjukar upp detta men en lagerjäst: En India Pale Lager. Mycket smakrik, med ett rejält bett och det krispigt mjuka som du kan förvänta dig i en riktigt bra lager.
-By George, I think I'll have one!
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Maj 2015.
Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
- 12g Amarillo pellets
- 1 x 11g Saflager W 34/70 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 0,5 liter vatten tillsammans med Malt Extract Smooth i en kastrull (~2 l).
Tillsätt 12g Amarillo humle och koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (W 34/70) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-15°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.