Fler bilder

Vlad The Impale Ale

8,5 l ~6,5 vol-%

Till minne av Bram Stoker. Mörk och djup. Rostad och bitter som en påle genom hjärtat. Du kommer gladeligen att dö "den lilla döden" efter att ha doppat huggtänderna, eh… läpparna, i denna humledrivna ale. En djup slöja av malt och svart kaffe insveper den ljuvliga humlebeskan som uppslukar allt. Resten rinner sakta ner i halsen och du inser att din själ för alltid har förändrats. En evig törst efter mer av denna svarta bitande ale väntar dig...
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Augusti 2015.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
  • 12g Willamette pellets
  • 12g Hallertau pellets
  • Jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops

Färg: Brun
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 0,5 liter vatten tillsammans med Malt Extract Robust i en kastrull (~2 l).
    Tillsätt 12g Willamette och 12g Hallertau humle och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare