Fler bilder

Westside Pale Ale

8,5 l ~6,5 vol-%

Denna Pale Ale med inspiration från den amerikanska västkusten baseras på ljus malt och bjuder dig tydliga citrus- och melontoner med ett lätt men beskt avslut. Finstämt blommig, gyllene, bärnstensfärgad ale med en stilla fläkt av tropisk frukt, citron och grapefrukt.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i November 2015.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 25-28g Falconers Flight pellets
  • 1 x 11g Lallemand BRY-97 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Gyllene Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Medium/Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 1 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (min 2 l).
    Tillsätt halva påsen Falconers Flight humle och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (BRY-97) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare