Yorkshire Square
23 l ~5 vol-%
När Huey Lewis And The News sjunger "It’s Hip to Be Square" är vi övertygade om att de inte gör hänvisning till detta klassiska, sött maltsmakande öl. Men det är definitivt i harmoni med smaken du kan förvänta dig från den traditionella metoden att jäsa i fyrkantiga Yorkshire Stone Square -jästankar.
Inspirerad av en India Ale i Yorkshirestil (engelsk IPA), erbjuder denna läckra brygd en blommig doft med en träff av kola och som helst serveras något varmare än kylskåpstemperatur. Detta understryker dess maltkaraktär och fruktiga humlekaraktär.
Yorkshire Square Ale är lika verkligt som livet självt. Det kunde vara mer äkta bara om det jästes i en Yorkshire Stone Square.
Detta recept var Månadens Receptpaket i Oktober 2016.
Ingredienser
- 1 x 1.7kg TC Innkeeper’s Daughter Sparkling Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
- 300g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
- 1 x 25-28g East Kent Goldings (EKG) pellets
- 1 x 25-28g Bramling Cross pellets
- 1 x 25-28g Fuggles pellets
- 1 x 11g Safale S-04 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt EKG och Bramling Cross humle och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (S-04 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Fuggles humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.
Ingredienser som behövs
-
TC Malt Extract Light 1,5kg
Ohumlat maltextrakt 1,5kg
TC Malt Extract Light 1,5kg 139,00 kr -
SafAle S-04
Alejäst av engelsk typ
SafAle S-04 44,00 kr -
East Kent Golding 28g
Humlepellets 28 gram
East Kent Golding 28g 36,00 kr -
TC Innkeeper's Daughter 1,7kg
Sparkling Ale
TC Innkeeper's Daughter 1,7kg 189,00 kr -
Fuggles 28g
Humlepellets 28 gram
Fuggles 28g 44,00 kr