Fler bilder

American Amber Ale

21 l ~4,9 vol-%

Enligt BJCP:s riktlinjer (10B) för olika öltyper ska en American Amber Ale, vara som en American Pale Ale, men med mer kropp, fyllig karamell och balansera mer åt malt än humle (även om humlenivåerna kan vara tydliga.) Torrhumlingen i detta recept kommer att skapa en frisk citrusarom blandat med toner av buscuit/karamell från Amber Malt men inte med extrem beska.

Ingredienser

  • 1 x 1,7kg TC Bootmaker Pale Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract Amber
  • 1 x 28g Cascade pellets (eller valfri nordamerikansk humle i valfri mängd) 
  • 1 x Valfri amerikansk jäst (t.ex US-05)
  • Carbonation drops

Färg: Amber 
Beska: Medium 
Kropp: Medium
 

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (US-05) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 2 veckor.
    Ungefär vid dag 3 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs