American Amber Ale
21 l ~4,9 vol-%
Enligt BJCP:s riktlinjer (10B) för olika öltyper ska en American Amber Ale, vara som en American Pale Ale, men med mer kropp, fyllig karamell och balansera mer åt malt än humle (även om humlenivåerna kan vara tydliga.) Torrhumlingen i detta recept kommer att skapa en frisk citrusarom blandat med toner av buscuit/karamell från Amber Malt men inte med extrem beska.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Bootmaker Pale Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract Amber
- 1 x 28g Cascade pellets (eller valfri nordamerikansk humle i valfri mängd)
- 1 x Valfri amerikansk jäst (t.ex US-05)
- Carbonation drops
Färg: Amber
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (US-05) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 2 veckor.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 3 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
Ingredienser som behövs
-
TC Malt Extract Amber 1,5kg
Ohumlat maltextrakt 1,5kg
TC Malt Extract Amber 1,5kg 139,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
BRY-97 American West Coast Ale Yeast, Lallemand
Alejäst av amerikansk typ
BRY-97 American West Coast Ale Yeast, Lallemand 49,00 kr -
SafAle US-05
Alejäst av amerikansk typ
SafAle US-05 49,00 kr -
TC Bootmaker Pale Ale 1,7kg
För dig som älskar Pale Ale
TC Bootmaker Pale Ale 1,7kg 189,00 kr