Fler bilder

Coopers Dark Ale

23 l ~4,5 vol-%

Denna brygd kommer att bjuda på kaffe-och chokladaromer med en mjuk beska. Kanske vill du minska kolsyrenivån lite grann (tillsätt då bara 1/2 - 3/4 mängd Carbonation Drops) och servera aningen varmare. Receptet ger ett öl som är mycket likt Coopers flasköl med samma namn, speciellt om det får jäsa i 18°C och om jästkulturen från flaskölen tas till vara och används. Men den medföljande jästen går också utmärkt att använda.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
  • 750g (halva burken) TC Malt Extract - Dark
  • 200g Dextrose
  • Carbonation Drops


Färg
: Brun
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet (750g), dextrosen (200g) och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1.008.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs