Irish Red Ale
20 l ~4 vol-%
Irländarna dricker inte bara Guinness och Stout. Irish Red Ale (BJCP-kategori 9D) bjuder på vitt skum och röda färgskiftningar. Fina aromer av karamellmalt, kaffe och biscuit. Fyllig smak med en mjuk avrundning. OG ca 1.035.
(Ett exempel på öl i kategorin Irish Red Ale är Kilkenny).
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 100g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
- 50g Roasted Barley (900 EBC) (krossad)
- Jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten i en kastrull (~4 l) och ta kastrullen av plattan.
Tillsätt de krossade kornen i kastrullen och låt dra i 1 timme.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt 500g Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 20°C. Rör om.
Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.