Fler bilder

Marilyn's Secret

23 l ~5,6 vol-%

Det här receptet är en variant av en American Blonde Ale (BJCP-kategori 6B), fast med lite extra humlekaraktär. Man kan visserligen göra en American Blonde genom att enbart använda ölsatsen, vetemalt och Light Dry Malt, men vi tror att den extra humlen ger detta öl mer ”attityd”. Det hela resulterar i en gyllene ale med ett krämigt vitt skum, med aromer av stenfrukter, grapefrukt och marmelad som följs av en fyllig malt/humlebalans och en uppfriskande besk avrundning. Vem vet vilka hemligheter Marilyn tog med sig? Vi vill gärna tro att denna brygd kunde vara en av dem.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Inkeeper's Daughter Sparkling Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Wheat
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 1 x 25-28g Motueka pellets
  • 1 x 25-28g Vic Secret pellets
  • 1 x 11g Lallemand BRY-97 Dry Yeast (eller valfri alejäst)
  • Carbonation Drops


Färg
: Gyllene
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 5 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
    Tillsätt 1 påse (25-28g) Motueka humle och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan och låt dra i ytterligare 5 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (BRY-97) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Vic Secret -humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs