Fler bilder

Ol' Brown Dog

23 l ~5,7 vol-%

Här brygger vi en något mer välhumlad variant av öltypen American Brown Ale (BJCP-kategori 10C). Ölet är tillgängligt och vänligt, alltid värt ett återseende. Lite som grannens gamla, bruna hund. Slutresultatet bjuder dig på en fyllig mörk Brown Ale med en krämig, beige skumkrona. Fylliga aromer av kaffe/choklad med en underton av citrus. Alltsammans avrundas av en medium humlebeska.
Om du önskar hålla dig inom riktlinjerna för öltypen kan du ljusa upp ölet lite och byta Amber maltextraktet mot Light maltextrakt och/eller minska mängden humle.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Coopers Dark Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 300g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
  • 2 x 25-28g Cascade pellets
  • 1 x 25-28g Centennial pellets
  • 1 x 11g Lallemand BRY-97 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Brun
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull (~8 l). Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt de krossade maltkornen och låt dra under lock i 1 timme. Sila därefter bort maltkornen.
    Tillsätt ytterligare 3 liter vatten och 500g Light Dry Malt. Koka upp vätskan.
    Tillsätt 1 påse (25-28g) Cascade humle och koka i 10 minuter. Ta därefter kastrullen av plattan.
    Tillsätt den andra påsen (25-28g) Cascade humle och låt dra under lock i 5 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (BRY-97) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Centennial humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs