Rad Abbot
23 l ~8 vol-%
Receptet inspireras av en välkänd belgisk Strong Ale. Här väntar dig en djupsinnigt mörk ale med choklad, citrus och tryffelaromer. Ta en klunk för att uppleva de generösa, komplexa maltsmakerna och den kvardröjande sammetslena avslutningen. Ta sedan en klunk till! Efter ett glas av detta öl, som platsar fint i BJCP-kategori 18E (Belgian Dark Strong Ale) med en alkoholhalt på ca 7,5%, hyser du inga tvivel om vem (eller snarare vad) som härskar i klostret. Denna läckra ale kommer bäst till sin rätt när den serveras något varmare än kylskåpstemperatur, i ett glas med vid öppning tillsammans med ett fat med utvalda tilltugg.
Detta recept var Månadens Receptpaket i augusti 2015.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 500g Dextrose
- 100g Chocolate Malt (800-1000 EBC) (krossad)
- 20g Korianderfrön (krossade)
- 1 x 11g Lallemand Abbaye Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Koppar/Brun
Beska: Låg/Medium
Kropp: Medium/Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och tillsätt korianderfröna. Låt koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter.Tillsätt Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Sila ner den kokade vätskan i jäskärlet.
Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C. Rör om.
Strö torrjästen (Abbaye + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 10-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1011-1015.
Ingredienser som behövs
-
Int. Australian Pale Ale 1,7kg
När du vill övertyga någon
Int. Australian Pale Ale 1,7kg 185,00 kr -
TC Malt Extract Amber 1,5kg
Ohumlat maltextrakt 1,5kg
TC Malt Extract Amber 1,5kg 139,00 kr -
Coopers Dextrose 1kg
Jäsbart socker som inte ger ditt öl ciderkaraktär
Coopers Dextrose 1kg 59,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Light Dry Malt 500g
Passar i alla brygder. 500g
Light Dry Malt 500g 69,00 kr